onsdag 16 juli 2014

Ekologiskt ska det vara!

Jag har under en tid gått och funderat på om det inte skulle vara bra att ha ett babynest till vår bebis. De har ju blivit väldigt populära sista åren och eftersom Lillan fortfarande kommer in till oss varje natt så kan det kännas tryggt att bebisen ligger skyddad i ett sådant ifall även den blir liggandes i vår säng. Jag har surfat runt en hel del på nätet och letat olika alternativ och eftersom jag tycker om att sy och tycker det är kul att göra saker och ting själv har jag också varit inne på att göra ett själv också. Jag har sett flera bra beskrivningar på nätet och det är många som sytt jättefina babynest själv. Efter många om och men så har jag ändå bestämt mig för att beställa ett färdigsytt från ett företag jag tillslut hittade på nätet.
 
 
Foto: Instagram - DesignByCinolino
 
 
Så här kommer det se ut, enkelt vitt. Det som är så bra med detta babynest och som var det som avgjorde att det blev det jag beställde är att tyget är i ekologiskt bomull, stoppningen är av ekologisk ull och även madrassen är gjord av ekologisk ull. Att hela babynestet är  gjort av ekologiska material känns väldigt bra. Det fanns massor av underbart fina tyg att välja mellan men om man vill ha ett ekologiskt bomullstyg då var det enfärgat som gällde så det fick det bli.
Att stoppningen är av ull är också bra ur den synpunkten att ull suger upp fukt utan att det för den skull kännas fuktig och det är varmt och skönt. Många har jag läst, köper de billigaste skummadrasser de kan hitta för att skära till och ha som botten och sen fyller man kanten med innehållet från billiga kuddar som man "slaktar". Det skulle inte kännas okej för mig att göra så men att hitta ekologiskt material att använda sig av själv för att sy är än så länge ganska svårt. Jag har trots allt faktiskt hittat en butik som säljer ekologisk ull som man skulle kunna använda som fyllning om man vill sy själv.
 
Jag försöker att i så stor utsträckning det går, handla kläder av ekologisk bomull till barnen. Textilindustrin är en riktig miljöbov och mängden giftiga kemikalier som används vid bomullsodlingarna är fruktansvärd. Till barnen blir det att jag handlar mycket på framför allt Lindex eftersom de ofta har många basplagg i ekologisk bomull men jag blir ofta besviken även där när det kan hänga t.ex. två olika tights bredvid varandra. Det ena paret är märkta som ekologiska men inte de andra. Jag brukar ofta påpeka detta i kassan och ifrågasätta varför det är olika. Hittills är det ingen kassörska som har kunnat svara mig på det. Det viktiga är att man ändå frågar och ifrågasätter och visar att man vill ha de ekologiska alternativen. Ju fler som köper det, ju fler plagg kommer tillverkas.
 
 
Tack för titten!

4 kommentarer:

  1. Köpte ett babynest åt Theo som han fortfarande ligger i, han är för lång nu men han somnar inte utan att få ligga i det. Så det var det bästa vi köpte innan han kom. Superbra att ha med på BB också

    SvaraRadera
  2. Det låter ju jättebra Helena! Om babynestet får följa med till BB beror på hur snabbt bebisen vill komma ut ur magen. Jag var lite sen med att beställa det så vi får se om det hinner komma i tid till det =)

    SvaraRadera
  3. Hej! Hur mycket ull gick det åt och hur var botten gjord? (tovad?)

    Skicka gärna mail till emmaekman@live.com :)

    SvaraRadera
  4. Hej! Hur mycket ull gick det åt och hur var botten gjord? (tovad?)

    Skicka gärna mail till emmaekman@live.com :)

    SvaraRadera