söndag 25 oktober 2015

Mysigt med värmeljus eller?

Nu är det återigen vintertid och de mörka timmarna på dygnet blir bara fler och fler. Den här årstiden innebär att det går åt en hel del värmeljus i vårt hus liksom hos så många andra. Att lockas köpa billiga ljus är ganska lätt när man använder stora mängder.
 
 
 
 
Länge letade jag nog de mest prisvärda ljusen och där låg IKEA bra till med storpack för en väldigt liten summa. Sen något år tillbaka har vi valt bort lågprisljusen mot värmeljus gjorda på 100% stearin istället.
 

 
 
Varför då kan man ju undra. Stearin utvinns ur animaliska och vegetabiliska fetter som alltså är förnybara råvaror. Paraffinljusen anses dessutom vara mer brandfarliga än stearinljusen. Detta är två väldig viktiga anledningar men det finns en annan som nog är ännu viktigare.
 
 
  
 
 
Dessa två molekyler heter toluen och bensen. Dessa molekyler avges när man eldar paraffinljus eftersom de brinnande ljusen inte blir tillräckligt varma för att förbränna dessa molekyler. Detta är inga trevliga ämnen vi släpper ut i våra hem när vi vill ha det lite mysigt med tända ljus. Framför allt är de cancerogena vilket gör att ljusmyset inte känns så mysigt längre. Paraffinet är ofta en restprodukt från oljeindustrin och tillverkas alltså inte av en förnybar råvara och förbränningsångorna spär därför på växthusgaserna. Vi släpper alltså ut samma ämnen i våra hem till viss del, om än i små doser, som man gör när man kör bil. Att vi valt bort de billiga värmeljusen är nu kanske lättare att förstå.
 

 
 
Sen är inte allt frid och fröjd bara för att man väljer stearinljus. Stearinet utvinns ibland av palmolja vilket inte heller är bra. Dessutom krävs det stora mängder energi vid framställning av ljuskopparna i metall. Vill man vara riktigt duktig när det gäller miljöval ska man därför välja miljömärkta ljus, helst med glaskopp. De kan nog ännu så länge vara ganska svåra att få tag på tro jag, rätta mig om jag har fel. Viktigt är att man om man använde ljus med metallkoppar åtminstone sorterar kopparna som metallskräp och då lossar den lilla metallbiten som veken satt fast i från resten av koppen eftersom de ska sorteras i olika metallhögar. Koppen är av aluminium medan vekeshållaren är av järn och sorteras bort i ett senare skede med hjälp av magneter. Sitter då denna lilla bit kvar i koppen följer hela aluminiumkoppen med och aluminiumet som är väldigt energikrävande att framställa och som skulle kunna återvinnas, kommer då att eldas upp och man har gått miste om den aluminiumbiten.
Tyvärr har vi inte kommit så långt som till att alla andra typer av ljus vi eldar här hemma enbart är gjorda av stearin. Blockljus t.ex. är nog oftast inte det men när vi var på IKEA i fredags upptäckte vi till vår glädje att de hade både vanliga ljus och kronljus av 100% stearin så då köpte vi på oss ett par packor av det inför hösten och julen.
 
Tack för titten!

1 kommentar:

  1. Tack för tips! Detta ska jag verkligen bli bättre på. :-) Sorterar åtminstone rätt i detta nu. :-)

    Hälsningar Emma

    SvaraRadera